Λεπτή η γραμμή μεταξύ της ενίσχυσης της οικονομίας και της καταπολέμησης του πληθωρισμού- Απαραίτητα τα υψηλά επιτόκια- Κρίσιμος παράγοντας οι μισθοί
Ήπια προσγείωση και σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά όχι άμεση επιστροφή σε κανονικά επίπεδα, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την οικονομία της Ευρώπης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να καταρρεύσει παρόλο που η αυστηρή επιτοκιακή πολιτική για τον έλεγχο της πορείας των τιμών συνεχίζεται για πάνω από ένα χρόνο.
«Οι προοπτικές για την Ευρώπη φέρνουν μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρύτερη περιοχή θα επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2023 και θα βελτιωθεί ελαφρά το 2024, στο 1,5 %.
Παρά την αισιοδοξία, δεν προβλέπει άμεση επιστροφή του πληθωρισμού στα κανονικά του επίπεδα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύθηκαν μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε πρωτοφανείς αυξήσεις των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν την πορεία του πληθωρισμού μέσω του υψηλού κόστους δανεισμού. Ο πληθωρισμός όμως έχει αποδειχθεί αρκετά επίμονος ενώ τα υψηλά επιτόκια απειλούν την ανάπτυξη της οικονομίας.
«Η διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής είναι επομένως υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΔΝΤ. «Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διατήρηση του πληθωρισμού είναι μεγάλη και το κόστος της βιαστικής χαλάρωης είναι σημαντικό».
«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης και της εξάλειψης του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού», υπογραμμίζει το ΔΝΤ. «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παρακολουθούν τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και να παρακολουθούν στενά τους μισθολογικούς διακανονισμούς και τη συνοχή τους με τις τάσεις παραγωγικότητας. Μια αξιοσημείωτη απόκλιση θα ήταν ανησυχητική».
Αναλύοντας αυτούς τους κινδύνους που μπορεί να ενισχύσουν εκ νέου τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ προειδοποίησε για τις αυξήσεις στους μισθούς. Όπως είπε, αν και βοηθούν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, απειλούν επίσης να τροφοδοτήσουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις – ειδικά εάν δεν συνοδεύονται από βελτιώσεις στην παραγωγικότητα.
Εν τω μεταξύ, δομικοί παράγοντες, όπως τα δημογραφικά στοιχεία με την γήρανση της κοινωνίας και η προτίμηση για λιγότερες ημέρες εργασίας στην εβδομάδα, σημαίνουν ότι οι εργοδότες αντιμετωπίζουν πιο έντονο ανταγωνισμό για την προσέλκυση εργαζομένων.
Αυτοί οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα έντονοι στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, όπου οι αμοιβές έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι σε πιο αναπτυγμένες περιοχές της περιοχής, σύμφωνα με την έκθεση.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ