Παρόλο που εδώ και ενάμιση χρόνο οι προβλέψεις για την επικείμενη ύφεση πέφτουν έξω, εντέλει η ύφεση θα έρθει.
Είναι η φύση του επιχειρηματικού κύκλου. Οι ριψοκίνδυνοι δεν έχουν πάντα την ίδια διάθεση για ρίσκο. Υπάρχουν περίοδοι που περικόπτουν τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις τους και στρέφονται σε πιο στιβαρά περιουσιακά στοιχεία.
Ο Jeff Christian, CEO της Commodities Consulting με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξηγεί την προσέγγισή του.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε το χρέος σας. Οι Αμερικανοί αδιαφορούν για αυτή την τακτική. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντική. Το β’ τρίμηνο, οι Αμερικανοί χρωστούσαν κατά μέσο όρο σε πιστωτικές κάρτες 6.568 δολάρια έναντι 5.963 δολάρια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Fed Νέας Υόρκης από έρευνα για τα καναλωτικά δάνεια. Υποθέτω ότι η εκτίναξη του κόστους ζωής αυξάνει περαιτέρω και τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών.
Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουμε τους τρόπους για να μειώσουμε τα χρέη μας, αλλά οι περισσότεροι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους εφαρμόσουμε. Μπορείτε να φτιάχνετε το γεύμα σας στο σπίτι και να το παίρνετε μαζί στη δουλειά. Γενικότερα, το να μαγειρεύετε στο σπίτι μειώνει τα έξοδα. Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Αλλά ας μην το αναλύσουμε λεπτομερώς εδώ. Το μήνυμα είναι απλό: μειώνετε τα χρέη, πρώτα περικόπτοντας τις δαπάνες και έπειτα αποπληρώνοντας το υπόλοιπο.
Όταν μειώσετε το χρέος σας, εξασφαλίστε ότι έχετε μετρητά. “Δημιουργήστε τα ταμειακά σας αποθέματα”, λέει ο Christian.
Υπάρχουν δύο λόγοι για να έχετε μετρητά σε μια περίοδο ύφεσης. Πρώτον, μπορεί να χρειαστείτε μετρητά για να ζήσετε αν χάσετε τη δουλειά σας ή αν πάει χάλια η δική σας επιχείρηση. Δεύτερον, κάποια πράγματα φθηναίνουν εν μέσω ύφεσης, όπως τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, που ίσως μπορείτε να τα αγοράστε σε τιμές ευκαιρίας.
Ο Christian προτείνει επίσης “κλάδεμα” στο χαρτοφυλάκιό σας. “Καθαρίστε το χαρτοφυλάκιό σας”, παροτρύνει ο Christian. “Ξεφορτωθείτε τις αδύναμες μετοχές”.
Ο Christian προτείνει να κρατήσετε μετοχές που είναι όντως ανθεκτικές στην ύφεση. Αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος τι θα παέι καλά σε μια οικονομική ύφεση και τι όχι. “Όταν φουσκώνει η παλίρροια, όλες οι βάρκες βουλιάζουν”, σημειώνει, εννοώντας ότι ακόμη και οι καλές και σταθερές εταιρείες θα δουν την τιμή της μετοχής τους να υποχωρεί.
Ο ίδιος προτείνει το 20-25% ενός χαρτοφυλακίου να επενδύεται στον χρυσό ή/και στο ασήμι. Ο χρυσός περιορίζει τη συνολική μεταβλητότητα του χαρτοφυλακίου, καταστέλλοντας συγχρόνως τον επενδυτικό κίνδυνο.
Οι επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν ράβδους χρυσού και ασημιού και να τις αποθηκεύσουν οι ίδιοι ή να εξετάσουν το SPDR Gold Shares ETF, το οποίο κατέχει ράβδους ασημίου. Υπάρχουν πολλά ακόμη παρόμοια προϊόντα στην αγορά.
Ορισμένοι επενδυτές ίσως θελήσουν να στραφούν σε μετοχές που συνδέονται με τον χρυσό, όπως εταιρειών εξόρυξης. Ωστόσο, όταν η αγορά πέφτει, ενδεχόμενως θα συμπαρασύρει και τις μετοχές εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων, αναλόγως την εταιρεία. Για παράδειγμα, το VanEck Gold Miners ETF, που περιλαμβάνει ένα πακέτο μετοχών εξόρυξης και το οποίο κατέρρευσε κατά την ύφεση του 2008.