Όπως σε έναν όμορφο κήπο ανθίζουν συνεχώς λουλούδια και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα έτσι ανθεί τα τελευταία χρόνια και το ελληνικό startup οικοσύστημα.
Οι ιδρυτές των νεοφυών επιχειρήσεων μάχονται καθημερινά για να τις εξελίξουν. Μια νέα εταιρεία η Desquared, ο κορυφαίος Digital Product Partner στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε την είσοδο της Deutsche Telekom ως στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από άλλες εταιρείες κολοσσούς, οι οποίες υποκλίθηκαν στο ταλέντο και την εφευρετικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών.
Ανάμεσα στις εξαγορές που έκαναν αίσθηση ήταν αυτή της Softomotive που εξαγοράσθηκε από την Microsost του Μπιλ Γκέιτς. H εταιρεία των Μάριου Σταυρόπουλου και Αργύρη Κανινή αναπτύσσει αποκλειστικά, εδώ στην Ελλάδα, ένα κομμάτι των Windows.
Βέβαια πριν ακόμη τους χτυπήσει την πόρτα η Microsoft είχαν 8.000 πελάτες παγκοσμίως. Το προϊόν τους, WinAutomation, έχει εφαρμογή κυρίως στον τραπεζικό και στον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά όχι μόνο. Το χρησιμοποιούν ακόμη και εταιρείες του τομέα υγείας.
Θόρυβο έκανε και η εξαγορά της Accusonus από την Meta (Facebook) του Ζάκερμπεργκ. Με τίμημα που δεν έγινε ποτέ γνωστό, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνεται στα επίπεδα των 80-100 εκατ. ευρώ, ο κολοσσός απέκτησε την καινοτόμο τεχνολογία της startup από την Πάτρα, την οποία εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν τα 2 δισ. χρήστες της πλατφόρμας.
Όλα ξεκίνησαν από ένα ημιυπόγειο στην Πάτρα, όταν ο Ηλίας Κοκκίνης και ο Αλέξανδρος Τσιφλίδης διαγράφονται μια 9ετή πορεία στην παραγωγή state of the art τεχνολογιών στην περιοχή του ψηφιακού ήχου, βρέθηκαν υπό τη σκέπη μιας από τις τέσσερις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο.
Τα νέρα τάραξαν και οι συμφωνίες της Innoetics, η οποία αποκτήθηκε από τη Samsung και της Think Silicon που πέρασε στον έλεγχο της Applied Materials.
Μερικές ημέρες πριν από την εκπνοή του 2022 μεσολάβησε η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet από την JP Morgan έναντι τιμήματος που εκτιμάται άνω των 800 εκατ. ευρώ.
PeopleCert: Ο ελληνικός «μονόκερος» των 3 δισ. που φλερτάρει με την Wall Street
Ακολούθησαν μια σειρά μικρότερων και μεγαλύτερων deals για να φθάσουμε στην Desquared, η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον των Γερμανών.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την Deutsche Telekom», δήλωσε ο Βαγγέλης Λιάσκας, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Desquared.
«Η επένδυση αυτή όχι μόνο επιβεβαιώνει τη διαχρονικά εξαιρετική δουλειά της εταιρείας μας, αλλά ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης και καινοτομίας. Η αμοιβαία δέσμευσή μας στην ποιότητα και την ικανοποίηση του πελάτη θα αποτελέσει οδηγό για τη συνεργασία μας και θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε περαιτέρω τον αντίκτυπό μας στον τομέα των ψηφιακών προϊόντων», συμπλήρωσε.
Η εταιρεία έχοντας ήδη συνεργαστεί με την COSMOTE σε έργα digitalization την τελευταία δεκαετία επεκτείνει τη συνεργασία της με τον όμιλο της Deutsche Telekom.
Στο πλαίσιο αυτό, η Desquared θα συνεργαστεί στενά με τον κορυφαίο διεθνή τηλεπικοινωνιακό πάροχο για την υλοποίηση της αποστολής της, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη προϊόντων για την παγκόσμια αγορά. Η εταιρεία θα αξιοποιήσει τα κορυφαία τεχνολογικά assets της, δηλαδή την πλατφόρμα delivery φαγητού Box, τις πλατφόρμες παραγγελιών και διαχείρισης εμπειρίας Wave και το καινοτόμο σύστημα ταχέος σχεδιασμού και ανάπτυξης εφαρμογών RAD (Rapid Application Design and Development).
Ως στρατηγικός επενδυτής, η Deutsche Telekom αποτιμά την αξία της Desquared σε περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ και αποκτά μερίδιο ύψους περίπου 20% στην εταιρεία. Η ιδρυτική ομάδα της Desquared θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και διοικητική αυτονομία, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της πελατοκεντρικής προσέγγισής της και τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων για όλους τους πελάτες της. Παράλληλα, σε αυτή την προσπάθεια, η εταιρεία θα έχει πρόσβαση στην τεχνογνωσία και τους πόρους του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού.
Η συνεργασία δημιουργεί σημαντικά οφέλη για τους εργαζόμενους της Desquared. Οι μακροχρόνιοι εργαζόμενοι της εταιρείας θα λάβουν σημαντικές οικονομικές επιβραβεύσεις, μέσω του προγράμματος της εταιρείας για την απόκτηση μετοχών από εργαζόμενους (Employee Stock Ownership Plan – ESOP), που τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στη συναλλαγή και παράλληλα να διατηρήσουν περίπου το 90% των μετοχών που κατέχουν, θέτοντας ένα νέο πρότυπο στον διαμοιρασμό της επιτυχίας εντός της εταιρείας.
Και οι επενδύσεις σε ελληνικές startup συνεχίζονται
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Startups in Greece 2022/2023, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital, μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν συνολικά 19 εξαγορές ελληνικών startups από άλλες ελληνικές επιχειρήσεις ή και από ξένες πολυεθνικές.
«Ποδαρικό» για το οικοσύστημα το 2023 έκανε το mega-deal για την είσοδο του αμερικανικού κολοσσού Carlyle Group με υψηλό μειοψηφικό ποσοστό στην ελληνική startup της κυβερνοασφάλειας, Hack the Box, επενδύοντας 55 εκατ. δολ. Η γενναία χρηματοδοτική ψήφος ερμηνεύτηκε ως καλός οιωνός προς το οικοσύστημα, ερμηνεία που επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια του Ιανουαρίου με τουλάχιστον έξι ελληνικές startups να κλείνουν γύρους χρηματοδότησης τον πρώτο μήνα του έτους.
ΠΗΓΗ: ot.gr