Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου για τέταρτη ημέρα, με το μπρεντ να υποχωρεί μια ανάσα πριν τα 80 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα περίπου 75 δολάρια.
Ειδικότερα, το πρωί της Δευτέρας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ υποχωρούσαν κατά 39 σεντς, ή 0,5%, στα 80,19 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικόυ αργού διαμορφώνονταν στα 75,10 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 44 σεντς ή 0,6%.
Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μπορούσαν να συζητήσουν σχέδια περαιτέρω μείωσης της παραγωγής τους. Ήταν η πρώτη τους ανοδική εβδομάδα μετά από πέντε εβδομάδες.
Το κλίμα στην αγορά διαμορφώνουν σήμερα η αναμενόμενη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους (ΟΠΕΚ+), που αναβλήθηκε για τις 30 Νοεμβρίου, και η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές που εκπέμπει σήμα κινδύνου καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κέρδη στις βιομηχανικές εταιρείες της Κίνας αυξήθηκαν με πολύ βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο, γεγονός που υπογραμμίζει τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.
Όσον αφορά τον ΟΠΕΚ+, αναγκάστηκε να αναβάλει την κρίσιμη συνεδρίασή του, στην οποία αναμένεται να αποφασίσει για την πολιτική του σχετικά με την παραγωγή του επόμενου έτους.
Η αναβολή της συνεδρίασης θεωρείται ότι συνδέεται με τις αφρικανικές χώρες του ΟΠΕΚ+, Αγκόλα, Νιγηρία και Κονγκό, οι οποίες δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για τα επίπεδα παραγωγής και φαίνεται να στοχεύουν σε υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου. Στη συνάντηση του Ιουνίου, και οι τρεις έλαβαν χαμηλότερους στόχους, αφού επί χρόνια αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους τους.
Η αναβολή επομένως της συνεδρίασης αποφασίστηκε προκειμένου να βρεθεί μία ομόφωνη στάση, ωστόσο, προκάλεσε την πτώση των τιμών. Πάντως ο ΟΠΕΚ+ πλησιάζει σε συμβιβασμό, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές την Παρασκευή.
Οι αναλυτές της ING εκτιμούν ότι το κλίμα της αγοράς παραμένει αρνητικό δεδομένης της διαμάχης εντός του ΟΠΕΚ+ για τις ποσοστώσεις παραγωγής, αν και αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα μεταφέρει την πρόσθετη εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος. «Σαφώς, αν δεν γίνει αυτό, θα ασκηθεί περαιτέρω πτωτική πίεση στην αγορά, δεδομένου του πλεονάσματος κατά το 1ο τρίμηνο του 24ου έτους», ανέφεραν σε σημείωμά τους.
Εν όψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+, οι εκτιμώμενες εξαγωγές από τις χώρες του ΟΠΕΚ έχουν μειωθεί σε 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου, όπως υπολογίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. «Εξακολουθούμε να αναμένουμε παράταση των μονομερών περικοπών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έως τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες οι περικοπές του ομίλου», πρόσθεσαν.
Το μπρεντ έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ένα πέμπτο από το υψηλό επίπεδο που βρέθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω της αυξημένης προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ και της εκτίμησης ότι δεν υπάρχει premium πολέμου στην αγορά. Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ένα μικρό πλεόνασμα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου το 2024, ακόμη και αν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ επεκτείνουν τις περικοπές τους μέχρι το επόμενο έτος.
«Με την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί μόνο κατά 0,9 εκατομμύρια βαρέλια το επόμενο έτος, από 2,4 εκατομμύρια βαρέλια αύξηση το 2023, ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να επιδείξει σημαντική πειθαρχία στην προσφορά ή τουλάχιστον μια τέτοια ικανότητα που θα μετριάσει τις ανησυχίες της αγοράς για ένα βαθύ πλεόνασμα στις αγορές πετρελαίου το επόμενο έτος», σχολίασε ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Vivek Dhar.
ΠΗΓΗ : NAFTEMPORIKI.GR