Οι ασιατικές αγορές μεταβλήθηκαν τη Δευτέρα, ενώ ο χρυσός έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πάνω από τα 2.100 δολάρια, στην αρχή μιας δύσκολης εβδομάδας για τα οικονομικά στοιχεία που θα δοκιμάσουν τα στοιχήματα της αγοράς για πρόωρες και επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες το επόμενο έτος.
Ειδικότερα, η αμερικανική έκθεση για τις μισθοδοσίες του Νοεμβρίου την Παρασκευή πρέπει να είναι αρκετά σταθερή για να στηρίξει το σενάριο της οικονομικής ήπιας προσγείωσης, αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε να απειλεί την πιθανότητα χαλάρωσης. Οι μέσες προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των μισθοδοσιών κατά 180.000, διατηρώντας την ανεργία σταθερή στο 3,9%.
Πολλοί αναλυτές υποψιάζονται ότι οι κίνδυνοι είναι προς τα πάνω, με την Goldman Sachs να αναφέρει 238.000, συμπεριλαμβανομένου ενός μέρους των εργαζομένων που επιστρέφουν από τις απεργίες, και ένα ποσοστό ανεργίας στο 3,8%.
Εξακολουθεί επίσης να υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, καθώς τρία εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.
Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις ασιατικές και περιφερειακές αγορές εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,3%, καθοδηγούμενος από τα κέρδη της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,6%, καθώς το γεν διεύρυνε τα πρόσφατα κέρδη.
Τα κινεζικά blue chips υποχώρησαν κατά 0,5%, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας καθόρισε άλλο ένα σταθερό fix για το γουάν.
Τα εμπορικά στοιχεία για την Κίνα αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα, με την πρόσφατη τάση να είναι η άμβλυνση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, επισκιάζοντας τα κέρδη στην Ασία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE παρουσίασαν μικρή μεταβολή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν κατά 0,2%, αφού ολοκλήρωσαν σε υψηλό 20 μηνών την Παρασκευή, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq έχασαν 0,3%. Ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 19% για το έτος μέχρι στιγμής και απέχει μόλις 4% από το ιστορικό του υψηλό.
Η τελευταία άνοδος πυροδοτήθηκε από τα στοιχήματα ότι η επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα είναι η μείωση των επιτοκίων, με τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell την Παρασκευή να αρνείται την ευκαιρία να αντιδράσει δυναμικά στην επιθετική τιμολόγηση της αγοράς.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν τώρα την πιθανότητα 60% ότι η Fed θα χαλαρώσει ήδη από τον Μάρτιο, από 21% πριν από μία εβδομάδα, και εκτιμούν περικοπές περίπου 135 μονάδων βάσης (bps) για το σύνολο του 2024.
Η στροφή των κρατικών ομολόγων ήταν απλώς εκπληκτική, καθώς οι αποδόσεις των διετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 41 μονάδες βάσης σε μόλις μία εβδομάδα, η καλύτερη επίδοση από τη μίνι κρίση των αμερικανικών τραπεζών τον Μάρτιο.
Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι τη Δευτέρα εμφανίστηκαν κάποιες συναλλαγές αποκόμισης κερδών που ώθησαν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο 4,25%, αλλά εξακολουθούν να απέχουν πολύ από την κορυφή του Οκτωβρίου στο 5,02%.
“Αναμένουμε ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο”
“Το βασικό μας σενάριο προβλέπει μια ήπια προσγείωση για την αμερικανική οικονομία, με θετική αλλά χαμηλότερη από τη δυνητική διαδοχική ανάπτυξη για τα επόμενα έξι τρίμηνα”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BofA σε παγκόσμιο επίπεδο Claudio Irigoyen.
“Ξεκινώντας από τον Ιούνιο αναμένουμε ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο μέχρι να φτάσει σε ένα τελικό επιτόκιο 3% το 2026”, πρόσθεσε. “Οι προβλέψεις μας για τα επιτόκια των ΗΠΑ στο τέλος του 2024 για τα διετή και 10ετή κρατικά ομόλογα είναι 4,00% και 4,25%, δίνοντας τέλος στην αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων”.
Μια τέτοια προοπτική θα πρέπει επίσης να είναι θετική για τις αναδυόμενες αγορές, με την BofA να σημειώνει ότι οι αποδόσεις κατά τους 12 μήνες μετά την τελευταία αύξηση της Fed τείνουν να είναι ιδιαίτερα θετικές, με τις μετοχές των EM να έχουν μέσο όρο περίπου 10% και τις συνολικές αποδόσεις των ομολόγων των EM ακόμη υψηλότερες.
Οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στον Καναδά και την Αυστραλία αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δουν τα επιτόκια εκεί αμετάβλητα.
Η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων με τη σειρά της “τράβηξε το χαλί” από το δολάριο, ιδίως του γεν, όπου διολίσθησε κατά 1,8% την περασμένη εβδομάδα και υποχωρούσε τελευταία στα 146,71.
Οι εικασίες σχετικά με μια ενδεχόμενη απεμπλοκή της εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας έχουν αυξήσει την πίεση στις συναλλαγές με το γεν και θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ιαπωνικό νόμισμα πίσω στα υψηλά του Ιουλίου γύρω στα 138,00.
Το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στα 1,0874 δολάρια. Είχε επίσης ανέβει πρόσφατα, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε μια αναστροφή όταν τα ξαφνικά χαμηλά στοιχεία για τον πληθωρισμό οδήγησαν τις αγορές να εκτιμήσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο.
Ο χρυσός πρόσθεσε 0,9% στα 2.088 δολάρια ανά ουγγιά
Η βουτιά των αποδόσεων και της τιμής του δολαρίου αποτέλεσε “ευλογία” για τον μη αποδόσιμο χρυσό, ο οποίος πρόσθεσε 0,9% στα 2.088 δολάρια ανά ουγγιά, μετά το ρεκόρ των 2.111,39 δολαρίων ανά ουγγιά.
Οι τιμές του πετρελαίου δεν ήταν τόσο τυχερές, εν μέσω αμφιβολιών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορέσει να διατηρήσει τις προγραμματισμένες περικοπές παραγωγής. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ άνω των 13 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως και ο αριθμός των εξέδρων εξακολουθεί να αυξάνεται.
Οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προσέφεραν μόνο φευγαλέα στήριξη και το Brent υποχώρησε κατά 51 σεντς στα 78,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 44 σεντς στα 73,63 δολάρια.