Αντοχές έδειξε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις περισσότερες όμως κινήσεις να αναλώνονται σε μικρές κατοχυρώσεις κερδών και επιλεκτικές τοποθετήσεις, επηρεασμένες και αυτές με τη σειρά τους από την αργία στις αμερικανικές αγορές λόγω της εορτής των Ευχαριστών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 1.260,52 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.254,50 μονάδων (-0,34%) και 1.260,65 μονάδων (+0,15% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 78,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια αξίας 5,1 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,08% στις 3.074,15 μονάδες, ενώ επίσης στο +0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.084,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 1.062,18 μονάδες.
Συντήρηση δυνάμεων
Η αγορά έδειξε ότι θέλει να μείνει στα τρέχοντα επίπεδα προκειμένου να αφομοιωθούν οι πυκνές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, βρίσκοντας μάλιστα ευκαιρία σε μια συνεδρίαση κατά την οποία οι ξένοι κωδικοί ήταν λιγοστοί, λόγω της αμερικανικής αργίας. Η απουσία κατεύθυνσης, αλλά και ο χαμηλός τζίρος, το επιβεβαίωσαν αυτό, με την αγορά να αναλώνεται σε επιλεκτικές κινήσεις εκατέρωθεν ενός στενού εύρους.
Έτσι, έμεινε εντός τους εύρους που ακολουθεί σχεδόν με ευλάβεια από τις 15 Νοεμβρίου, συντηρώντας τις προσδοκίες για τον πρώτο ανοδικό στόχο, αυτό των 1.260 μονάδων. Το επίπεδο των 1.260 μονάδων έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία, καθώς έχει ήδη δώσει επί δύο φορές μεγάλους όγκους πωλητών. Παρόλα αυτά, ο βαθμός με τον οποίο απορροφούνται οι πωλήσεις τις τελευταίες ημέρες είναι αξιόλογος και η κατοχύρωση αυτού μπορεί να δώσει σε πρώτη φάση το επίπεδο των 1.330 μονάδων.
Το ΧΑ έχει ενσωματώσει τις θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, με την επιπλέον βοήθεια σε επίπεδο μάκρο να προέρχεται από τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ. Πλέον αναμένεται η αύξηση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος κάτι που μόνο θετικό θα είναι για το “ρηχό” ΧΑ.
Διεθνώς, οι αγορές μετοχών βρίσκονται εν αναμονή του Άγιου Βασίλη, ενώ επιλέγουν να κάνουν τα “στραβά μάτια” στις πληθωριστικές πιέσεις, στα πολεμικά μέτωπα και στις “υπεραγορασμένες” μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Οι κυριότεροι ξένοι δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά με τη συνδρομή των μετοχών των «υπέροχων 7» τεχνολογικών κολοσσών που αναβιώνουν μέρες 2000 στη Wall Street. Επειδή, όμως, συχνά η “ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα”, ευχόμαστε να μην επαναληφθούν τα μεγαλοπρεπή σκασίματα φούσκας που σημάδεψαν το τότε millenium rally, αναφέρει ο κ. Στεριώτης.
Επιστρέφοντας στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αυτός αναμετράται με την πτωτική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά υψηλά των 4 τελευταίων μηνών. Από άποψη στήριξης, αυτή εντοπίζεται το αργότερο στις 1.200 μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να συντηρηθούν προκειμένου η χρηματιστηριακή χρονιά να ολοκληρωθεί με θετικά συναισθήματα, καταλήγει ο ίδιος.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ σημείωσε άλμα 3,07%, με τις Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη και Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Λάμδα, Autohellas, Motor Oil, Cenergy, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, η Jumbo βρέθηκε υπό την πίεση της αποκοπής μερίσματος, κλείνοντας με απώλειες 3,91%, ενώ η Βιοχάλκο έκλεισε με πτώση 1,08%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Eurobank, ΟΤΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Πειραιώς.
ΠΗΓΗ: OT.GR