Του Jon Markman
Οι “αρκούδες” υποστηρίζουν ότι η πιστωτική κρίση είναι εδώ και οι επενδυτές εντελώς απροετοίμαστοι. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s αναστάτωσαν τις αγορές προχωρώντας σε υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας σημαντικών οντοτήτων. Η ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών είναι μεγάλη.
Ιστορικά, τέτοιες κινήσεις ερμηνεύονται ως “οιωνοί” ανόδου. Ας μην επαναπαύονται όμως οι “ταύροι” και ας μην κλείνουν τα μάτια στην αντίθετη κατεύθυνση.
Η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ιδιωτικό χρέος σε πιστωτικές κάρτες ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά. Τα καταναλωτικά μη εξασφαλισμένα δάνεια έφτασαν τα 225 δισ. δολάρια. Συνδυαστικά, αυτοί οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, ωστόσο σημασία έχει και το πλαίσιο. Το 2023 το καθαρό μέσο εισόδημα των νοικοκυριών αναμένεται να πιάσει το ιστορικό ρεκόρ των 81.454 δολαρίων.
Υπάρχει, όμως, και το εταιρικό χρέος.
Αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι μες στο 2023 θα μπορούσαν να “κοκκινίσουν” εταιρικά δάνεια ύψους έως και 1 τρισ. δολάρια, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες περιέλθουν σε πλήρη ύφεση. Η ανάλυση αυτή γίνεται ακόμα πιο επίφοβη, εάν λάβουμε υπόψη ότι 55 αμερικανικές εταιρείες χρεοκόπησαν το α’ 6μηνο του 2023, αύξηση της τάξης του 53% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί εάν υπάρξει ύφεση στο β’ εξάμηνο, σενάριο που οι αναλυτές της Bank of America δεν βλέπουν πιθανό.
Στο μεταξύ, η εμπορική πίστη περνάει κρίση. Η Mortgage Bankers Association αναφέρει ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών εμπορικών ακινήτων που καθυστερούσαν τις πληρωμές τους κατά 30 ή περισσότερες ημέρες αυξήθηκε κατά 3% το α’ τρίμηνο. Λόγω της μόχλευσης, αυτές οι καθυστερήσεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις τράπεζες.
Goldman Sachs, Capital One και η JP Morgan ρευστοποιούν μεγάλα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg. Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθώς προσπαθούν να αναχρηματοδοτήσουν τα ενυπόθηκα δάνεια με υψηλότερα επιτόκια.
Τα γεγονότα αυτά, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch και τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας 10 περιφερειακών τραπεζών από τον οίκο Moody’s, διαμορφώνουν δυσμενές κλίμα για το χρέος στις ΗΠΑ.
Σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τίποτα από όλα αυτά δεν εκπλήσσει τους επενδυτές. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι ο κύκλος των αυξήσεων για τα επιτόκια δεν έχει κλείσει και πως η Federal Reserve δεν θα επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά σε μια κρίση χρέους.
Τα επιτόκια ενδεχομένως να έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδό τους. Με το βλέμμα στο επόμενο 18μηνο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια ίσως να έχουν υποχωρήσει και τα επίπεδα χρέους να είναι πιο διαχειρίσιμα.
Οι “ταύροι” έχουν ακόμη έναν άσσο στο μανίκι τους.
Η Fed του Τζερόμ Πάουελ υπήρξε εξαιρετικά επιθετική. Εν μέσω πανδημίας μηδένισε τα επιτόκια και μετά, για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, τα αύξησε κατά 520 μονάδες βάσης μέσα σε 14 μήνες – πρωτοφανής κίνηση! Οι “αρκούδες” θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικές ως προς τα επόμενα βήματα της οικονομίας και της Fed.
Από την περασμένη Παρασκευή ο S&P 500 βρίσκεται σε ρυθμούς ράλι, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η Fed ολοκληρώνει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Η επίδοση του S&P 500 αποτυπώνει αυτή την εκτίμηση. Οι μετοχές τεχνολογίας διορθώνουν τα θηριώδη κέρδη του α΄ εξαμήνου, ενώ οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων ενισχύουν τις θέσεις τους σε τομείς της κυκλικής οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, ακόμη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Όταν γίνεται αυτή η στροφή, συνήθως αναμένεται οικονομική ανάκαμψη.
Η PNC Financial Services μού έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Η εταιρεία, με έδρα το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, διαχειρίζεται περίπου 2.600 περιφερειακές τράπεζες στις βορειοανατολικές πολιτείες.
Με τιμή στα 129,94 δολάρια, η μετοχή της PNC έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα 170 δολάρια του περασμένου Δεκέμβρη. Ο τίτλος διαπραγματεύονται 10,4 φορές τα μελλοντικά κέρδη. Η λογιστική αξία είναι στα 122,99 δολάρια.
Πρόκειται για μια συναρπαστική επενδυτική ευκαιρία που κρύβει αξία.
Οι “αρκούδες” είναι πολύ αρνητικές με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και κυρίως με τις περιφερειακές τράπεζες. Στοιχηματίζουν σε μια πλήρη κρίση χρέους, ωστόσο το σενάριο αυτό δεν μοιάζει πιθανό στο εγγύς μέλλον.
Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
ΠΗΓΗ: FORBES