Τα πλέον σημαντικά εργαλεία για την Τεχνική ανάλυση είναι οι διάφοροι Δείκτες, οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο από μαθηματικοί υπολογισμοί που στηρίζονται στις προηγούμενες και τρέχουσες τιμές των νομισμάτων καθώς και στους όγκους συναλλαγών.
Κινητός Μέσος Όρος
Moving Average (MVG)
Ο Κινητός Μέσος Όρος (ΚΜΟ) είναι ένας δείκτης που μας δείχνει τη μέση τιμή ενός νομίσματος για κάποια χρονική περίοδο με βασική παράμετρο την περίοδο υπολογισμού του. Αυτό σημαίνει ότι αν ζητήσουμε από την πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε να μας απεικονίζει τον ΚΜΟ για 15 ημέρες, θα βλέπουμε συνεχώς την απόκλιση της τρέχουσας τιμής από τον ΚΜΟ των τελευταίων 15 ημερών.
Οι περισσότεροι επενδυτές, όταν η τιμή του νομίσματος ξεπερνάει την τιμή του ΚΜΟ αγοράζουν, ενώ αντίστροφα όταν η τιμή πέφτει κάτω από τον ΚΜΟ πουλάνε. Ακολουθώντας αυτό το σύστημα δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσετε στη χαμηλότερη δυνατή τιμή ή να πουλήσετε στην πιο ψηλή.
Σύγκλιση – Απόκλιση Κινητών Μέσων Όρων
Moving Average Convergence Divergence (MACD)
Είναι ένας δείκτης που ακολουθεί την τρέχουσα τιμή και δείχνει τη διαφορά ανάμεσα σε δύο άλλους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους, έναν 26 ημερών και έναν 12 ημερών. Στο γράφημα η διαφορά αυτή παρουσιάζεται με λεπτές κατακόρυφες γραμμές, ενώ ένας τρίτος εκθετικός μέσος όρος εννέα ημερών που λέγεται και σηματοδότης (trigger) σχεδιάζεται πάνω από τη διαφορά των δύο άλλων και δίνει τα σήματα για αγορά ή πώληση. Οι επενδυτές χρησιμοποιούν αυτό το δείκτη με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα πως πουλάνε όταν οι πολλαπλές κατακόρυφες γραμμές πέσουν κάτω από τον σηματοδότη και αντίστροφα. Επίσης, επειδή ο συγκεκριμένος δείκτης απεικονίζει επίσης αν η τρέχουσα τιμή είναι υπέρ-αγορασμένη ή υπέρ-πουλημένη, όταν ο βραχυπρόθεσμος δείκτης (12 ημερών) απομακρύνεται από το μακροπρόθεσμο δείκτη (26 ημερών) ,δηλαδή οι πολλαπλές κατακόρυφες γραμμές έχουν φορά προς τα επάνω, σημαίνει ότι πιθανόν να έχουμε αντιστροφή τάσης.
Relative Strength Index
RSI (Δείκτης Σχετικής Δύναμης)
Ο RSI είναι δείκτης, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των ταλαντωτών.
Μετράει την αναλογία των αυξήσεων και μειώσεων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και αφού φιλτράρει τα αποτελέσματα τα απεικονίζει σε μια κλίμακα του 0-100. Αν ο RSI είναι μεγαλύτερος του 70, αυτό σημαίνει ότι το νόμισμα είναι υπέρ-πουλημένο σε αυτή την περιοχή (δηλαδή η τιμή έχει αυξηθεί περισσότερο από ότι ανέμενε η αγορά). Αν ο RSI είναι μικρότερος του 30 αυτό σημαίνει ότι το νόμισμα είναι υπέρ-αγορασμένο σε αυτή την περιοχή (δηλαδή η τιμή έχει μειωθεί περισσότερο από ότι ανέμενε η αγορά)
Stochastic oscillator (Στοχαστικός ταλαντωτής)
Ο Στοχαστικός ταλαντωτής χρησιμοποιείται για να απεικονίζει τις υπέρ-αγορασμένες και υπέρ-πουλημένες περιοχές σε ποσοστιαία κλίμακα 0-100%. Η φιλοσοφία χρησιμοποίησης του δείκτη (π.χ 5 ημερών) είναι σχεδόν ίδιος με τον RSI , με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με έναν κινητό μέσο όρο (π.χ 3 ημερών) δίνοντας ισχυρότερα σήματα αγοράς και πώλησης.
BOLLINGER BANDS
Οι λωρίδες Bollinger (Bollinger Bands) αποτελούν ένα είδος λωρίδων που περιβάλλουν έναν κινητό μέσο όρο, συνήθως εκείνο των 20 ημερών. Το πλάτος τους είναι 1 ή 2 τυπικές αποκλίσεις των τιμών πάνω και κάτω από τον κινητό μέσο όρο, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεταβλητότητα των τιμών. Έτσι, καθώς η μετοχή πλησιάζει το άνω όριο της λωρίδας, οι βραχυχρόνιοι επενδυτές αρχίζουν να αποκομίζουν τα κέρδη τους, αφού η τιμή απομακρύνθηκε πολύ από τον κινητό της μέσο όρο. Αν όμως διασπαστεί το άνω όριο της λωρίδας, έχουμε πιθανή δημιουργία ισχυρής ανοδικής τάσης. Σε πτωτική κίνηση της τιμής οι επενδυτές προχωρούν σε αγορές όταν η τιμή πλησιάζει το κάτω όριο της λωρίδας, θεωρώντας αυτό επίπεδο στήριξης. Με την ίδια λογική η διάσπαση του κάτω ορίου της λωρίδας, δημιουργεί πιθανή ισχυρή καθοδική τάση.
GAPS –(Χάσματα)
GAPS είναι χάσματα που παρουσιάζονται στις διακυμάνσεις μιας τιμής όπως για παράδειγμα όταν το χαμηλό της μιας μέρας είναι υψηλότερο από την ανώτερη τιμή της άλλης μέρας και δείχνει ότι στο συγκεκριμένο εύρος τιμής δεν έγινε καμμια συναλλαγη.
Τα GAPS διακρίνονται στις παρακάτω μορφές:
Τα Common gaps τα οποία κλείνουν πολύ γρήγορα δηλαδή δημιουργείται ένα χάσμα (περιοχή χωρίς πράξεις) αλλά έχουμε άμεση επιστροφή στην αρχική τιμή.
Τα Breakaway gaps εμφανίζονται όταν οι τιμές ξεφεύγουν απότομα από ένα εύρος τιμών που κινείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας καθαρό σήμα αλλαγής τάσης.
Τα Continuation gaps εμφανίζονται στα μέσα μιας έντονης τάσης η οποία συνεχίζεται χωρίς την κάλυψη του χάσματος.
Τα Exhaustion gaps τα οποία εμφανίζονται στο τελείωμα μιας τάσης. Αν οι τιμές δεν κάνουν καινούργια υψηλά ή καινούργια χαμηλά για αρκετό διάστημα η τάση εξασθενεί και οι τιμές επιστρέφουν να καλύψουν το χάσμα. Η κάλυψη του χάσματος σηματοδοτεί την αλλαγή της τάσης.
ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ
Fibonacci
Ο Leonard Fibonacci ανακάλυψε μια απλή σειρά αριθμών της οποίας οι αναλογίες προκύπτουν από την ακόλουθη σειρά αριθμών: 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144, ……
Αυτή η σειρά αριθμών παράγεται, αρχίζοντας από το 1, ακολουθούμενο από το 2 και έπειτα προσθέτοντας το 1 + 2 για να πάρουμε 3 (ο τρίτος αριθμός). Κατόπιν, προσθέτοντας το 2 + 3 για να πάρουμε 5, ο τέταρτος αριθμός, κλπ.
Εάν μετρήσουμε την αναλογία οποιοδήποτε αριθμού στην ακολουθία, με αυτόν του επόμενου υψηλότερου αριθμού παίρνουμε τον αριθμό 0,618. Παραδείγματος χάριν, το 34 που διαιρείται με το 55 είναι ίσο με 0.618.
Εάν μετρήσουμε την αναλογία μεταξύ των εναλλασσομένων αριθμών παίρνουμε 0,382. Παραδείγματος χάριν, το 34 που διαιρείται με το 89 = 0,382.
Επίπεδα Retracement Fibonacci
0,236, 0,382, 0,500, 0,618, 0,764
Επίπεδα επέκτασης Fibonacci
0, 0,382, 0,618, 1.000, 1.382, 1.618
Φυσικά δεν χρειάζεται να ξέρετε πώς να τα υπολογίζετε όλα αυτά, αφού όλες οι εταιρείες τα προσφέρουν αυτόματα στις πλατφόρμες συναλλαγών που διαθέτουν. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι πάρα πολλοί επενδυτές χρησιμοποιούν αυτές τις αναλογίες, είτε κατά την καθοδική είτε κατά την ανοδική κίνηση τιμών ενός νομίσματος και έτσι το εργαλείο λειτουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οι επενδυτές λοιπόν χρησιμοποιούν τα επίπεδα retracement Fibonacci ως επίπεδα υποστήριξης και αντίστασης, ενώ τα επίπεδα επέκτασης Fibonacci ως σημεία για να παίρνουν το κέρδος τους. Πιο απλά αγοράζουμε σε μια ανοδική τάση, όταν η τιμή κάνει retracement και πουλάμε σε ένα επίπεδο υποστήριξης Fibonacci
Θεωρία Κυμάτων- Elliott.
Ο Ralph Nelson Elliott στην προσπάθεια του να εξηγήσει τις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων, θεμελίωσε τη “Θεωρία των Κυμάτων”, σύμφωνα με την οποία, σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, τα χρηματιστήρια κάνουν επαναλαμβανόμενους κύκλους, λόγω της κοινής ψυχολογίας των επενδυτών στα ίδια ερεθίσματα.
Τα κύματα Elliott διακρίνονται σε ώθησης και διορθωτικά και ισχύουν για μια ανοδική αγορά, αλλά σαφώς και σε μια πτωτική αγορά αλλά με αντίθετη φορά. Σύμφωνα με τον Elliott, τα κύματα ώθησης διακρίνονται σε 5 επιμέρους κύματα, ενώ τα διορθωτικά κύματα διακρίνονται σε 3 επιμέρους κύματα.
Έτσι, σχεδόν πάντα μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου ανοδικού κύματος, θα πρέπει να αναμένουμε πτωτική διάσπαση του ανοδικού καναλιού και επιστροφή σε χαμηλότερα επίπεδα (συνδυασμός με επίπεδα Fibonacci).