Με κεντρικό θέμα την επόμενη μέρα της αγοράς των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και με τη συμμετοχή τηλεπικοινωνιακών παρόχων, εταιρειών δικτύων, διαχειριστών και στελεχών της παγκόσμιας βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ντουμπάι το 14ο Mobile Broadband Forum. Πρόκειται για ένα φόρουμ πλατφόρμα που έχει ως σκοπό να φέρει πιο κοντά τα μέλη της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών με στόχο να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα της αγοράς, οι προκλήσεις αλλά και η επόμενη μέρα.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά το πρώτο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας, το βασικό θέμα της συζήτησης για την βιομηχανία δεν ήταν άλλο από την επόμενη ημέρα μετά το 5G. Άλλωστε ήδη από το 2024 αναμένεται να λανσαριστεί το διάδοχο σχήμα το περίφημο 5,5G που θα φέρει 10πλασιασμό των ταχυτήτων και του όγκου δεδομένων, και θα αποτελέσει μέχρι το 2030 τη γέφυρα για το 6G, τη μορφή και τις δυνατότητες του οποίου ακόμη δεν γνωρίζουμε.
Εγκαινιάζοντας το διήμερο των εκδηλώσεων και των συζητήσεων του forum ο πρόεδρος της Huawei Ken Hu και ο γενικός διευθυντής της GSMA Mats Granryd συμφώνησαν ότι το 5G έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανάπτυξη του δικτύου, τις νέες υπηρεσίες για τους καταναλωτές αλλά και για τις βιομηχανικές εφαρμογές. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 260 δίκτυα 5G έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως, καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 5G είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας ποτέ, έχοντας φτάσει το ένα δισεκατομμύριο συνδέσεις μόλις τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Συγκριτικά, το 4G χρειάστηκαν έξι χρόνια για να φτάσει στο ίδιο ορόσημο.
Σύμφωνα με τον Hu, το 5G έχει εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Για κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο, το 5G αντιπροσωπεύει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης του δικτύου. Ειδικότερα, οι εφαρμογές που βασίζονται σε βίντεο αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες, οδηγώντας σε τριπλάσια έως πενταπλάσια αύξηση της κίνησης δικτύου.
Το 5G βοήθησε επίσης τα δίκτυα να επεκταθούν στην βιομηχανία:πλέον, υπάρχουν περισσότερες από 50.000 βιομηχανικές εφαρμογές 5G παγκοσμίως και περισσότερες από 10 εκατομμύρια συνδέσεις 5G σε βιομηχανικές ρυθμίσεις.
Μιλώντας για τα επόμενα βήματα για το 5G, ο Hu ανέφερε ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να καλύψουν πολλές νέες ανάγκες των καταναλωτών. Αυτές περιλαμβάνουν τη συνεχή επέκταση της κάλυψης δικτύου, τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη και την εξερεύνηση πιο ευέλικτων μοντέλων τιμολόγησης.
Όσον αφορά την αγορά B2B, ο Hu πρότεινε ότι ο κλάδος θα πρέπει να αξιοποιήσει αποδεδειγμένες εφαρμογές 5G για να προωθήσει την υιοθέτηση του 5G σε κλίμακα σε περισσότερες βιομηχανίες. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να τοποθετηθούν καλύτερα για να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες στην ψηφιοποίηση του κλάδου, ενισχύοντας τις δυνατότητές τους στο cloud, την ανάπτυξη βιομηχανικών εφαρμογών και την ενσωμάτωση συστημάτων από άκρο σε άκρο.
Στις εφαρμογές του 5G στη βιομηχανία, τον κατασκευαστικό κλάδο, τα λιμάνια, την αθλητική βιομηχανία, αλλά και για τους απλούς καταναλωτές αναφέρθηκε κατά τη δική του ομιλία ο CTO του GSMA Alex Sinclair, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε νέες εφαρμογές. “Δεν υπήρξε πιο συναρπαστική εποχή για τη βιομηχανία από σήμερα, όπου όλα είναι δυνατά” είπε χαρακτηριστικά.
Στο δρόμο για το 5,5G
Μιλώντας στο forum ο Li Peng, Corporate Senior Vice President, President της Carrier BG, Huawei τόνισε ότι το 5G-Advanced (5,5G) είναι το φυσικό επόμενο βήμα στην εξέλιξη του 5G. Σύμφωνα με τον Li, τα μελλοντικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πρέπει να έχουν έξι βασικά χαρακτηριστικά: 10 Gbps downlink, 1 Gbps uplink, “ντετερμινιστική” δικτύωση, δυνατότητα υποστήριξης εκατό δισεκατομμυρίων συνδέσεων IoT, ολοκληρωμένη ανίχνευση και επικοινωνία και εγγενείς δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης AI. Για να συμβεί αυτό, οι πάροχοι και οι παίκτες του κλάδου δεν χρειάζεται μόνο να ενισχύουν συνεχώς τις επενδύσεις τους για βελτιωμένες ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας (eMBB), μαζικές επικοινωνίες (mMTC) και αξιόπιστη επικοινωνία χαμηλής καθυστέρησης (URLLC) – αλλά και να αναπτύξουν νέες δυνατότητες.
Τι φέρνει το 5,5G
Κεντρικό θέμα συζήτησης του φόρουμ ήταν το πως θα επιταχυνθεί η εμπορική προώθηση του δικτύου 5,5G τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από τα μέσα του 2024 όταν και αναμένεται να λανσαριστεί για πρώτη φορά. Τι φέρνει το 5,5G;
10πλάσιες ταχύτητες και όγκο δεδομένων σε σχέση με το 5G που σημαίνει ότι ξεκλειδώνουν μια σειρά από εφαρμογές για τους απλούς χρήστες, μέχρι τις επιχειρήσεις, και τη βιομηχανία. Όπως για παράδειγμα τα τρισδιάστατα βίντεο και εικόνες χωρίς τη χρήση των ειδικών γυαλιών 3d. Επίσης, αναμένεται η αναβάθμιση της ποιότητας εικόνας και ήχου των ταινιών από το 4Κ στο 8Κ. Παράλληλα αναμένεται να ενισχυθεί η διασυνδεσιμότητα αλλά και δυνατότητες όπως η αυτόνομη οδήγηση αλλά και η βιομηχανική παραγωγή νέας γενιάς.
Σημειώνεται ότι στο Ντουμπάι και στο πλαίσιο του forum η Huawei μαζί με την Du παρουσίασαν από κοινού την πρώτη βίλα 5,5G στον κόσμο. Η βίλα 5G-A αποτελεί την επιτομή της απρόσκοπτης ενσωμάτωσης τεχνολογιών αιχμής, προσφέροντας μια απαράμιλλη εμπειρία έξυπνου σπιτιού, εμπλουτισμένη με εφαρμογές όπως το 3D χωρίς ειδικά γυαλιά και το XR.
ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR