Μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος, με ήπια εξασθένιση σε όλους τους επιμέρους κλάδους,πλην κατασκευών, κατεγράφη τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 106,4 μονάδες από 107,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, όπως σημειώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Στο επιχειρηματικό πεδίο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, της ηπιότερης εξασθένισης στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, ενώ οι πιο αισιόδοξες προσδοκίες στις Κατασκευές δεν αντισταθμίζουν τις υπόλοιπες τάσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν μεταβάλλεται σημαντικά. Συνολικά, φέτος ο δείκτης κλίματος κινείται έως τώρα σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι, σε αντίθεση μάλιστα με τους σχετικούς δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Ένας παράγοντας που συνεισέφερε σε αυτό ήταν η εκλογική χρονιά, συγκυρία που ιστορικά επηρεάζει θετικά τις προσδοκίες, καθώς και η πολιτική σταθερότητα σε συνέχεια των εκλογών. Η πορεία αυτή αμβλύνεται σταδιακά μετεκλογικά και μετά το καλοκαίρι, όπου υπήρξαν υψηλά τουριστικά έσοδα.
Η αισιοδοξία περιορίζεται, καθώς η ανάπτυξη αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις διεθνώς ενισχύονται, με νέα πεδία αντιπαραθέσεων και επιπτώσεις που είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθούν. Ταυτόχρονα, τα δημοσιονομικά περιθώρια γίνονται στενότερα, ενώ οι εξελίξεις στον πληθωρισμό δεν έχουν ομαλοποιηθεί ακόμα. Παράλληλα, όμως, υπάρχει χαμηλός πολιτικός κίνδυνος, με νέα θητεία της κυβέρνησης αλλά και αναμονή για ένα πλαίσιο παρεμβάσεων στην οικονομία, που μπορεί να ενισχύσουν μελλοντικά την ανάπτυξη.
Αναλυτικότερα:
➢ στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ελαφρά.
➢ στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή αμβλύνθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν αισθητά.
➢ στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν έντονα, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενισχύονται. ➢ στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν, εκείνες για τη ζήτηση κινήθηκαν αντίστοιχα πτωτικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
➢ στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε σημαντικά τον Οκτώβριο, στις 96,5 μονάδες, από 100,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε έντονα, το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε οριακά, ενώ το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε. Αναλυτικά: α) Το ήδη αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ενισχύθηκε στις -23 (από -12) μονάδες τον Οκτώβριο με το 32% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 9% να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται θετικό και ενισχύεται ήπια στις +7 (από +4) μονάδες, με το 28% (από 22%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 22% ( από 17%) μείωσή της. γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται ήπια στις +4 μονάδες, με το 18% (από 15%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα. δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν μικτές τάσεις: οι θετικές προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν στις +8 (από +3) μονάδες ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν ελαφρά (-34 από -29 μονάδες).
ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR