Ανοδική θα είναι η τάση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, με εκτιμήσεις ότι θα φτάσει στο 4,5-5% στο τέλος του χρόνου, σε όρους Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς στις σταθερά υψηλές αυξήσεις των τροφίμων θα έχουμε σταδιακά, επιβάρυνση και από τις τιμές της ενέργειας.
Αυτό θα συμβεί γιατί θα απαλειφθεί η υψηλή βάση των τιμών της ενέργειας του 2022. Ως γνωστό, μετά το αποκορύφωμα στο οποίο έφτασαν τον Σεπτέμβριο του 2022, οι τιμές της ενέργειας, με το φυσικό αέριο να φτάνει την τιμή ρεκόρ των 332 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και το αργό πετρέλαιο στα 120 δολάρια το βαρέλι, τον Οκτώβριο οι τιμές υποχώρησαν σημαντικά. Μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα έφτασαν περίπου στις τιμές που είχαν μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2023. Μετά την ανάφλεξη που είχαμε στη Μέση Ανατολή, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15% λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας. Η αύξηση αυτή, θα φανεί και στις λιανικές τιμές το επόμενο διάστημα. ΟΙ τιμές της ενέργειας, λόγω της μεγάλης ακόμη εξάρτησης της Ελλάδας από τις εισαγωγές, θα δημιουργήσουν ένα “σπιράλ ακρίβειας” που θα διαχυθεί, σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του “καλαθιού” του πληθωρισμού. Το πρώτο δείγμα αυτής της μετάδοσης, ήρθε πρόσφατα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τιμές που έδωσαν οι παραγωγοί για τον Νοέμβριο, ήταν αυξημένες κατά 10% έως και 40%. Τούτο ενώ στο τέλος του χρόνου, ολοκληρώνεται και η περίοδος για την οποία είχε ανασταλεί και η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, για τα τιμολόγια ηλεκτρισμού.
Συνεχής άνοδος και στα τρόφιμα
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των τροφίμων, η Eurostat στη χθεσινή της εκτίμηση δείχνει ότι στην Ελλάδα οι τιμές μειώθηκαν τον Οκτώβριο, στο 9,6% από 10,8% τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται με σχεδόν διψήφιο ρυθμό λόγω και της κλιματικής κρίσης που έχει καταστρέψει μέρος της παραγωγής και τις όλο και ακριβότερες εισαγωγές σε κρέατα και πρώτες ύλες. Δυστυχώς, η συγκυρία προμηνύει συνέχεια των ανατιμήσεων, με μόνο ανάχωμα τα μέτρα που έχει πάρει πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης, για να επιβραδύνει τις συνεχείς αυξήσεις.
Νέο πακέτο στήριξης
Όλα αυτά υποχρεώνουν την Κυβέρνηση να προχωρήσει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ακόμη πακέτου μέτρων στήριξης, στοχευμένο στους οικονομικά ευάλωτους, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Το πακέτο αυτό των μέτρων, μάλλον θα ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Όσο για την υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού στα επίπεδα του 4% για τον προηγούμενο μήνα από 5,4% τον Σεπτέμβριο, δίνει ένα σήμα συγκράτησης του πληθωρισμού λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης. Ως γνωστό, ο πυρήνας του πληθωρισμού, αφορά το καλάθι του πληθωρισμού αν αφαιρέσει κανείς τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα και τα καύσιμα. Η υποχώρηση του δομικού, σε ένα περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων, δείχνει ότι οι καταναλωτές έχοντας να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα, δεν καταναλώνουν με τους ίδιους ρυθμούς όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες ,ε αποτέλεσμα οι αυξήσεις να υποχωρήσουν.
Του Τάσου Δασόπουλου